torsdag 11 november 2010

Äppelkaka

Hemavanskaka

8-10 portioner
Ugnstemperatur 175 grader
Pajdeg
2 dl havregryn eller vetekli
2 dl vetemjöl
1 dl socker
2tsk bakpulver
125 g margarin eller smör
Fyllning
5-6 äpplen, skalade och grovrivna
3 ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 dl crème fraiche
1 dl nötkärnor eller sötmandel, hackade
1-2 tsk mald kanel
Blanda alla torra ingredienser till pajdegen. Finfördela fettet i mjölblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform, ca 26 cm i diameter och ställ den i kylen i ca 30 minuter.
Bred ut äpplena över pajdegen. Förgrädda mitt i ugnen 10 minuter.
Vispa ihop äggen med strösockret. Rör ner crème fraichen och häll blandningen över äpplena. Strö över nötter eller mandel och kanel. Grädda ytterligare ca 40 minuter.
Servera ljummen med lättvispade grädde, vaniljsås eller glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar