lördag 29 september 2012

Grön ärtsoppa med avokado och fetaspett



På LivingGreen Award bjöd Ulrika Davidsson på denna soppa. Här delar hon med sig av det väl efterfrågade receptet.

För 4 portioner:
•300 g frysta gröna ärtor
•½ dl skivad purjolök
•1 liten vitlöksklyfta
•3 avokado
•1 msk olivolja
•1 msk grönsaksbuljongpulver
•Ca 8 dl vatten
•½ citron
•Salt och svartpeppar
•100 g fetaost

Lägg ärter, purjolök, vitlök, avokado, olja och buljongpulver i en matberedare och mixa till en jämn soppa. Häll på vatten tills du får den konsistens du önskar, ca 8 dl. Smaka av med pressad citron, salt och peppar. Skär fetaosten i kuber och trä upp på 4 träspett. Häll upp soppan i glas och servera med fetaspett och en citronskiva.


RISI E BISI

3/4 l grönsaksbuljong
50 g smör
1/2 st gul lök, stor, finhackad
1 st vitlöksklyfta, finhackad
175 g ärter, färska eller frysta
175 g risottoris
1 dl vitt vin, eller vit vermouth
25 g parmesan, riven, plus extra till servering
Värm buljongen i en kastrull. Låt sjuda på svag värme.

Smält 3/4 av smöret i en djup tjockbottnad stekpanna. Fräs lök och vitlök tills de är mjuka men inte fått färg. Använder du frysta ärter blancheras de i buljongen i 1 min. Häll sedan över i en bunke och ställ åt sidan. Häll tillbaka buljongen i kastrullen.

Häll riset i stekpannan. Sänk till lägsta värmen. Salta och peppra. Rör om så att alla riskorn fuktas av smöret. Tillsätt vin/vermouth och öka till medelvärme. Koka under omrörning tills all vätska absorberats.

Rör ner en skopa buljong. Låt småkoka under omrörning. När den absorberats, rör ner ytterligare en skopa. Använder du färska ärter, tillsätt efter första skoporna. Annars efter halva buljongen rörts ned.

Fortsätt hälla på i ca 20 min eller tills riset är al dente.

Tillsätt mer buljong eller vatten om så krävs. Konsistensen ska vara som en tjock soppa eller blöt risotto.

Ta av kastrullen från plattan och låt stå i 5 min. Rör sedan ner resten av smöret med parmesanosten. Servera med extra parmesan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar