onsdag 17 oktober 2012

Tomater




 http://www.vikentomater.se/

Stekta gröna tomater

  • 2 bifftomater, t ex Marmandino eller 4 Green Zebra
  • ½ dl vetemjöl
  • ½ dl skorpmjöl
  • 2 msk mjölk
  • 2 ägg
  • 2 msk olivolja
  • salt, peppar

Gör så här

Skär tomaterna i centimetertjocka skivor. Salta och peppra skivorna och låt tomaterna dra 10-15 minuter. Blanda mjölk och ägg i en skål, mjöl och skorpmjöl i en annan. Doppa tomatskivorna först i äggröran och därefter i de torra ingredienserna. Stek tomaterna i olivolja på båda sidorna tills de fått fin färg.
En lagad frukost är särskilt gott när man är ledig och har lite extra tid på sig på morgonen. Stekta gröna tomater passar därför utmärkt som brunchrätt. Testa också att panera med polenta istället för mjöl.

 http://www.vikentomater.se/

 

Solmogen tomatdressing

  • 3-4 tomater, t ex Green Zebra, Bolzano, Marmadino
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk chilisås
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Dela tomaterna och lägg dem i en skål tillsammans med vitlöksklyftan (kan uteslutas) och chilisås. Grovfördela blandningen med en mixerstav. Blanda olivolja och vinäger och häll ner i tomathacket. Mixa dressingen helt slät. Smaka av med salt och peppar. Häll upp på en ren flaska. Förvara överbliven dressingen svalt så håller den upp till ett par veckor.
Tomatdressingen blir godast med solmogna tomater som fått utveckla sin fulla smakpotential. Använd den gärna på en mixsallad på olika gröna blad.

http://www.vikentomater.se/




Tomatmarmelad med kanel

  • 8 dl tomater t ex Arvento, Corianne
  • 3 dl syltsocker
  • 1–2 kanelstänger
  • 1 msk melatin

Gör så här

Skär bort stjälkfästet och skiva tomaterna. Koka dem mjuka på svag värme, ca 10 minuter. Tillsätt därefter melatin samt socker och kanelstänger. Rör ihop ingredienserna och koka ihop marmeladen under omrörning tills du är nöjd med konsistensen. Ta bort kanelstängerna och häll upp marmeladen på rena burkar och förslut. Förvara i kylskåp.
Tomatmarmelad är lika gott på frukostmackan som på en skorpa med kardemummasmak. Den passar även till dessertost typ Roquefort och är perfekt på ostbrickan.

http://www.vikentomater.se/


 Syltade tomater

Syltade tomater med vanilj är både vackert och gott och blir en fin present. Dessutom är det väldigt enkelt att göra!
500 gram tomater i blandade färger
2 dl vit balsamvinäger
150 gram rörsocker
1 vaniljstång
Skala tomaterna genom att doppa dem hastigt i varmt vatten. Det går ännu lättare om du först skär ett litet kryss i botten på tomaten. Kyl tomaterna direkt. Skär bort stjälkfästet. Koka ihop balsamvinäger, rörsocker och den skårade vaniljstången i cirka tio minuter.
Lägg tomterna i väl rengjorda, heta burkar och häll sedan över lagen. Låt gärna vaniljstången följa med. Förslut när vätskan svalnat något.
Man blir lika glad varje gång man öppnar kylskåpet och hittar sina syltade vaniljtomater, så vackert är det. De vaniljsöta tomaterna bryter av bra mot en dessertost. Du kan också servera dem ljumma till en god glass

http://www.vikentomater.se/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar