Bara nyttiga ingredienser. Basilikan innehåller nyttiga ämnen, olivoljan och nötterna tillför fina omättade fettsyror. Protein finns i både nötter och osten och parmesan innehåller även kalcium. Visst är det ganska kaloririkt men det går åt så liten mängd per portion av denna smakrika röra så därför tycker jag att peston platsar bra på en hälsosam tallrik.
Godast är hemlagad pesto och det fixar du på några minuter.
Klassisk Pesto 4 port.
50 gram |
2 kruka(or) |
1 st |
100 gram |
2 dl |
Tillagning
1. Rosta pinjenätterna.
2. Stöt basilika och pinjenötter i en mortel, eller kör i en mixer eller matberedare. Lägg i vitlök och lite av oljan. Fortsätt att stöta. Tillsätt sedan den rivna parmesanosten och rör om.
Smaka ev av med salt och nymalen svartpeppar.
Gör gärna en dubbel sats att ha i kylen. Pesto håller ca en vecka och kan användas till mycket.
Tips
Pesto passar även till kyckling eller skaldjur.
2. Stöt basilika och pinjenötter i en mortel, eller kör i en mixer eller matberedare. Lägg i vitlök och lite av oljan. Fortsätt att stöta. Tillsätt sedan den rivna parmesanosten och rör om.
Smaka ev av med salt och nymalen svartpeppar.
Gör gärna en dubbel sats att ha i kylen. Pesto håller ca en vecka och kan användas till mycket.
Tips
Pesto passar även till kyckling eller skaldjur.
Grönkålspesto
Ingredienser:
2 dl färsk eller frusen grönkål
1 dl nötter, helst pinje
2 vitlöksklyftor
1½ dl olivolja eller rapsolja
1 dl parmesanost
Instruktioner:
Mixa alla ingredienser.
Späd med oljan, smaka av med salt och peppar.
http://www.svensksmak.se/index.php?action=startsidan
Tomatpesto
Recept för ca 4 personer | |
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar