att göra egen pesto

Pesto består av färsk basilika, olivolja, pinjenötter, parmesanost och vitlök.
Bara nyttiga ingredienser. Basilikan innehåller nyttiga ämnen, olivoljan och nötterna tillför fina omättade fettsyror. Protein finns i både nötter och osten och parmesan innehåller även kalcium. Visst är det ganska kaloririkt men det går åt så liten mängd per portion av denna smakrika röra så därför tycker jag att peston platsar bra på en hälsosam tallrik.
Godast är hemlagad pesto och det fixar du på några minuter.


 Klassisk Pesto 4 port.

50 gram 
2 kruka(or) 
1 st 
100 gram 
2 dl 

Tillagning

1. Rosta pinjenätterna.

2. Stöt basilika och pinjenötter i en mortel, eller kör i en mixer eller matberedare. Lägg i vitlök och lite av oljan. Fortsätt att stöta. Tillsätt sedan den rivna parmesanosten och rör om.
Smaka ev av med salt och nymalen svartpeppar.

Gör gärna en dubbel sats att ha i kylen. Pesto håller ca en vecka och kan användas till mycket.

Tips
Pesto passar även till kyckling eller skaldjur.

http://www.tasteline.com/PageFiles/2335/tastelinelogga.jpg



Grönkålspesto

Ingredienser:

2 dl färsk eller frusen grönkål
1 dl nötter, helst pinje
2 vitlöksklyftor
1½ dl olivolja eller rapsolja
1 dl parmesanost

Instruktioner:

Mixa alla ingredienser.
Späd med oljan, smaka av med salt och peppar.

http://www.svensksmak.se/index.php?action=startsidan


 Tomatpesto


Recept för ca 4 personer


  • 4 st tomater
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • ½ dl solrosfrö
  • 1½ dl färsk basilika
  • ½-1 dl olivolja
  • ½ dl Parmigiano Reggiano (parmesanost)
  • salt, svartpeppar

Tillagning

Skala tomaterna (det går superlätt om du doppar dem hastigt i kokande vatten). Dela tomaterna och ta bort kärnorna. Mixa tomatköttet tillsammans med vitlök, solrosfrö, basilika och hälften av oljan. Tillsätt salt och nymalen svartpeppar. Rör ner den finrivna parmesanosten och tillsätt mer olivolja för att få rätt konsistens.

Tips

Peston ska ätas inom några dagar. Pesto är särskilt gott till färsk pasta, men kan också användas som dipp eller smörgåspålägg.

Länkar

Recept från http://www.vikentomater.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar