Mjukost


Att tillverka egen mjukost

Jag blev lite trött på dessa dyra ostar både hårda och mjuka,
varför inte göra min egna mjukost att ha på morgonmackan,
påminnde mig om att jag faktiskt gjorde mjukosten själv i mitt "tidigare" liv.


För att komma igång så började jag med att hälla upp youghurt i en silduk för att stå över natten och rinna ur (det bildas då vassla som man kan göra en deg på ) kvar är en tjock massa,
jag blandade i lite olivolja, en liten vitlöksklyfta ( helst pressa) jag hackade eftersom vitlökspressen fått ben, lite veggetarisk allkrydda. Rör om och smaka.



Nästa gång ska jag prova med detta;

Köp en vanlig fil, helst en billig utgången, det blir snarast bättre. Vill du ha den lite fetare, tillsätt lite utgången gräddfil.
Värm till ca 60 grader, så att det skär sig, rör om och sila genom en duk.
Krydda med t.ex vitlök, eller med din favoritkrydda

Min favorit; hacka Soltorkade tomater använd den smaksatta oljan som finns i burken , veggkrydda och ev. färsk timjan

- Svarta Oliver & Soltorkade tomater; - krydda efter smak




här ett recept jag hittade på nätet

Bosnisk färskost

Det här behövs till en sats:
1 liter filmjölk
2 dl creme fraiche
1/3 gurka
2-3 vitlöksklyftor
havssalt
Gör så här:
Koka upp filmjölken till den skär sig. Skala gurkan och riv den grovt. Lägg den i ett durkslag med salt ca 1 timme. Blanda alla ingredienser. Häll upp och låt rinna av. Osten håller sig 4-5 dagar i kylen.




Jag kommer att fylla på med flera recept på ostar, kanske hittar nåt i mina gömmor,
Ett tips att göra flera ostar med olika kryddningar och med gott bröd till duka upp och bjuda sina vänner, det går också att använda som dipp.




Förslag/ olika smaksättningar


-Vitlöksost: Pressa ner 2 pressade vitlöksklyftor i ostmassan. Salta och peppra.
 -Örtost: Finhacka 3-5 msk färska örter och blanda ner 2/3 i ostmassan. Salta och peppra. Forma till en boll och rulla sedan i resterande örthack.

 -Chili- och Tomatost: Hacka någon cm av en färsk chilipeppar (OBS! Stark) och blanda den samt 1-2 tsk tomatpuré i ostmassan.

-Valnötsost:  Hacka 75 g valnötter och blanda i ostmassan. Salta och peppra.

 -Ost till fruktdessert: Blanda 1 tsk vaniljsocker och ev några droppar citronsaft i ostmassan.





Ostarna håller sig inpackade i plastfilm i kylen minst någon vecka. Dock lite beroende av hur länge de står framme på bordet varje gång....